top of page
Szukaj
Zdjęcie autoraMonika Soliwoda

Polędwiczki wieprzowe z borowikami.

Borowik - Leśny Król.

Jesień, to pora roku, która chyba wszystkim kojarzy się z wyprawami do lasu, na grzyby. Minionej niedzieli ja również wybrałam się na grzybobranie.

Moje zbiory okazały się bardzo imponujące - grzyby sztuk trzy (3) ;) Ale dwa z tych trzech grzybów, to były całkiem pokaźne borowiki.


Borowiki, to grzyby szlachetne, dlatego chciałam je przyrządzić w wyjątkowy sposób.


Moja propozycja, to delikatne polędwiczki wieprzowe z borowikami.


Składniki:

- polędwiczka wieprzowa, ok. 500 dkg

- duży borowik (lub kilka mniejszych), mogą być inne grzyby

- mała cebula

- ząbek czosnku

- 2 łyżki masła klarowanego

- 100 ml kremówki

- 3 łyżki whisky

- 2 łyżki natki pietruszki

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:




Polędwiczki kroimy na medaliony (mi wyszło 12 szt.) i podsmażamy na klarowanym maśle (opruszyłam je pieprzem i jak radzi M. Gessler dopiero po podsmażeniu solą). Smażyłam po około 3 minuty na każdej stronie, na dużym ogniu (zależało mi, żeby mięso zostało soczyste, potem dojdzie w sosie).

Mięsko przekładamy na talerz i dodajemy na patelnię łyżkę masła klarowanego, a na nim podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, wyciskamy czosnek i dodajemy grzyby pokrojone w sporą kostkę, wszystko podsmażamy ok. 5 minut (grzyby doprawiamy solą i pieprzem). Następnie na patelnię przekładamy uprzednio podsmażone mięsko, wraz z sokiem, który z niego wypłynął. Wlewamy na patelnię whisky (można podpalić, uwaga na brewki ;)) i czekamy aż alkohol odparuje. Dodajemy kremówkę i posiekaną pietruszkę. Smakujemy i jeśli potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.


Ja moje polędwiczki podałam z pure z białych warzyw (przepis podam w innym poście).

Smacznego....


9 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page