top of page
Szukaj
Zdjęcie autoraMonika Soliwoda

Czy znacie tego Smaczliwka?

Awocado, czyli smaczliwka rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Ale ja nie o botanice chciałam napisać, tylko o super mocy avocado, a także o najlepszym guacamole jaki sami możecie zrobić w domu.

O dobroczynnym działaniu avocado powstało wiele artykułów i przeprowadzono wiele badań. Olej z avocado stosowany jest w pielęgnacji włosów, skóry, ma działanie odżywcze i regeneracyjne, a jego łatwa dostępność sprawia, że możemy poeksperymentować w domu tworząc maseczki do twarzy czy odżywki do włosów.

Włączając avocado do swojej diety wzbogacimy nasz jadłospis o produkt zawierający dużo dobrego tłuszczu (kwasów tłuszczowych nienasyconych), witaminy E, A, witaminy z grupy B, luteiny, kwasu foliowego, magnezu oraz potasu.

Spożywanie avocado działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz choroby zwyrodnieniowej plamki ocznej.

Obfitość składników pozytywnie działających na organizm zachęca do włączenia avocado w naszą dietę, jednak nie każdy lubi jego mdły smak.

Ale smak avocado można łatwo podkręcić i sprawić, że nasze kubki smakowe oszaleją. Zatem notuj!

Potrzebujesz tylko 5 składników:

1 avocado (najlepiej odmiany Hass)

2 łyżki jogurtu

pół ząbka czosnku (avocado ma bardzo łagodny smak, nie chcę żeby czosnek był dominujący, a jedynie podkreślił walory smakowe)

1 łyżki soku z limonki (lub cytryny)

szczypta soli

Przygotowanie:

Avocado ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników, mieszamy i gotowe.

Guacamole może jeść jako dodatek do kanapek, sos do mięsa lub dip do warzywnych przekąsek.

Szybki i łatwy przepis ;)



47 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page