Awocado, czyli smaczliwka rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Ale ja nie o botanice chciałam napisać, tylko o super mocy avocado, a także o najlepszym guacamole jaki sami możecie zrobić w domu.
O dobroczynnym działaniu avocado powstało wiele artykułów i przeprowadzono wiele badań. Olej z avocado stosowany jest w pielęgnacji włosów, skóry, ma działanie odżywcze i regeneracyjne, a jego łatwa dostępność sprawia, że możemy poeksperymentować w domu tworząc maseczki do twarzy czy odżywki do włosów.
Włączając avocado do swojej diety wzbogacimy nasz jadłospis o produkt zawierający dużo dobrego tłuszczu (kwasów tłuszczowych nienasyconych), witaminy E, A, witaminy z grupy B, luteiny, kwasu foliowego, magnezu oraz potasu.
Spożywanie avocado działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz choroby zwyrodnieniowej plamki ocznej.
Obfitość składników pozytywnie działających na organizm zachęca do włączenia avocado w naszą dietę, jednak nie każdy lubi jego mdły smak.
Ale smak avocado można łatwo podkręcić i sprawić, że nasze kubki smakowe oszaleją. Zatem notuj!
Potrzebujesz tylko 5 składników:
1 avocado (najlepiej odmiany Hass)
2 łyżki jogurtu
pół ząbka czosnku (avocado ma bardzo łagodny smak, nie chcę żeby czosnek był dominujący, a jedynie podkreślił walory smakowe)
1 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
szczypta soli
Przygotowanie:
Avocado ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników, mieszamy i gotowe.
Guacamole może jeść jako dodatek do kanapek, sos do mięsa lub dip do warzywnych przekąsek.
Szybki i łatwy przepis ;)
Comments